Instituţiile publice din judeţul Cluj se confruntă cu o criză de personal. Potrivit liderilor de sindicat, în instituţiile clujene nu se fac angajări din 2009.
Deficit de posturi în sistemul medical. La Cluj lipsesc 1.800 de asistenţi şi medici. Liderii din sindicatul Sanitas Cluj susţin că deşi au fost la întâlniri informale, la Bucureşti, cu oficiali din Ministerul Sănătăţii, încă nu s-a definitivat un act prin care să se clarifice problema blocării posturilor sau a creşterilor salariale din sistem.
"Semnale directe încă nu sunt. Am avut la Bucureşti două întâlniri informale despre găsirea modalităţii de a stimula financiar personalul. Urmează să definitivăm un acord în care să clarificăm problema deficitului de personal, aceea a blocării posturilor, dar să abordăm şi criteriile de salarizare", a explicat Ştefan Roman, liderul Sanitas Cluj. Conform normativului citat de Roman, spitalele din Cluj au un deficit de 1.800 de angajaţi. "Asistenţi, medici, îngrijitori TESA, personal din laboratoare, biologi-chimişti, însă în principal lipsesc infirmierele şi doctorii", a spus Roman.
Sindicaliştii Sedlex Cluj susţin că, în ultimii 4 ani nu s-a făcut vreo angajare. Salariile angajaţilor din Finanţe s-au reîntregit în decembrie 2012. "Ne confruntăm cu un deficit de personal. Din 2009 avem 34 de posturi vacante la nivelul Direcţiei de Finanţe. Toţi liderii de sindicat din instituţiile financiare am fost la discuţii cu Daniel Chiţoiu, în 15 februarie şi dânsul ne-a spus că va face o analiză foarte corectă în funcţie de aportul fiecărei direcţii la bugetul de stat şi până la începutul lunii mai vom vedea dacă se vor debloca posturile. La Cluj e dificil pentru că oameni nu am primit şi trebuie să prelucrăm în plus 44.000 de dosare, de când am preluat încasările CASS şi CAS", a explicat Ilie Rostogol, liderul Sedlex Cluj.
În Educaţie, mişcăr