Târgul mierii de la Blaj, judeţul Alba, va aduna 150 de producători de miere, dar şi de utilaje apicole din România, dar şi din ţări precum China, Israel, Polonia, Marea Britanie, Italia.
Organizatorii mizează pe 5.000 de participanţi, la Sărbătoarea mierii de la Blaj, considerată de specialişti cel mai mare târg apicol din România. Apicultorii îşi vor etala mierea, produsele din miere şi echipementele apicole în perioada 21 - 22 martie.„Mă bucur că în fiecare an, la sfârşit de martie, Blajul se transformă în «polul naţional al mierii ». Le dau întâlnire tuturor la un eveniment de ţinută care şi-a câştigat renumele în rândul apicultorilor . Mă mândresc cu faptul că pentru două zile oraşul nostru beneficiază de toată atenţia pozitivă pe care o poate genera un astfel de eveniment”, a declarat primarulul Blajului, Gheorghe Valentin Rotar.
A devenit o tradiţie la acest târg ca, pe lângă clasicele sortimente de miere, de salcâm şi cea polifloră, apicultorii să vină cu sortimente exclusiviste: cu hrean, rapiţă, cătină şi nuci. Un borcan de miere se vinde la preţuri între 15-25 de lei.Firme de profil din România şi străinătate sunt aşteptate şi la ediţia din acest an de la Blajcu echipamente şi utilaje: centrifuge, dar şi de echipamente de stors mierea şi chiar de stupi. Va fi organizată şi tombolă cu premii în valoare de peste 1000 de euro constând în produse şi echipamente apicole.
Organizatorii, vor să adune la aceeaşi masă mai mulţi oameni de afaceri din ţară şi străinătate, întrucât la târg şi-au anunţat participarea toţi marii procesatori de miere din România, dar şi reprezentanţii celor mai importante asociaţii apicole din ţară. Ediţia a a VI-a a Sărbătorii mierii este organizată de Apidava, Asociaţia “Mierea Românească”, Consiliul Local Blaj şi Consiliul Judeţean Alba.
Consum de miere în creştere
O statistică re