Credincioşii care s-au obişnuit să meargă la Mănăstirea Colţ s-ar putea trezi că nu mai au unde să asiste la slujbe. Din cauza datoriilor, lăcaşul de cult este pus pe lista executărilor silite.
Egali în faţa lui Dumnezeu şi a legii. Cam aşa au gândit, probabil, cei de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), care a început procedura de executare silită a mai multor biserici cu datorii din ţară. Pe lista datornicilor se află şi Mănăstirea Colţ din judeţul Hunedoara, care are de plată către bugetul de stat peste 6.500 de lei, potrivit datelor făcute publice de Fisc. Iar din cauza acestor datorii, statul ar putea pune sechestru pe cutia milei, la fel ca şi pe celelalte bunuri ce pot fi vândute în contul sumelor restante, în timp ce porţile bisericilor s-ar putea închide.
O biserică – monument istoric
Mănăstirea Colţ este situată în comuna Râu de Mori, judeţul Hunedoara. Este una dintre primele mănăstiri atestate pe teritoriul României, fiind construită la începutul sec. XIV, undeva prin anii 1310-1315 de familia Cândeştilor. În secolul XV s-a întemeiat aici o sihastrie, sub influenţa Mănăstirii Prislop. Aceasta a funcţionat până în a doua jumătate a secolului XVII, când calvinii i-au izgonit pe călugări de aici iar mănăstirea a rămas în paragină până în anul 1989, când Episcopia Aradului a decis restabilirea vieţii monahale aici. În 1995 schitul capătă viaţă prin stabilirea aici a unui grup de călugări.
Biserica mănăstirii este din piatră, fără temelie, cu contraforturi, în formă de navă cu altar şi naos. Are un turn în formă pătrată, ce era folosit şi pentru apărare, care a avut în interior trei camere. Scările turnului sunt verticale şi anevoioase. În ultimele două încăperi, cele mai de sus, locuiau odinioară călugării. În interiorul bisericii se află o pictură făcută în jurul anului 1350 de acelaşi pictor Ştefan, care a pictat şi Bise