Fata pentru care soția președintelui este ca un înger păzitor, Cidem Narcis Brăslașu, este membră a Uniunii Scriitorilor din România și din Crimeea
1 /.
Sala mare a Circului Globus a fost, sâmbătă după-amiază, aproape plină. Copii, părinţi, bunici, chiar şi perechi de tineri îndrăgostiţi. Un nou spectacol din Galele Circului, ediţia XII. Am venit cu nepoţii.
În loja albă, din apropierea scenei, o zăresc pe Maria Băsescu, soţia preşedintelui. Lângă ea e însoţitoarea de la SPP, o tânără într-un scaun cu rotile şi încă o doamnă cu trăsături de tătăroaică. Le observ din când în când bucuria de pe chipuri şi frenezia aplauzelor, atunci când în arenă se produc artiştii circului.
Prima doamnă, fără aroganţă
La pauză, mă duc însă cu copiii spre ieşire şi mă opresc lângă loja Primei Doamne. N-ar fi fost întâia oară în cariera de reporter când o persoană mi-ar fi refuzat dialogul sau fotografia când auzea că sunt de la ziar şi vreau să public o ştire. Maria Băsescu n-a avut nicio aroganţă şi mi-a răspuns la întrebări cu zâmbetul pe buze, ca un om obişnuit.
Povestea e simplă. De câţiva ani, Maria Băsescu îi poartă de grijă unei tinere tătăroaice cu handicap neuro-motor, dar „cu un talent deosebit spre poezie”. O cheamă Cidem Narcis Brăslaşu (32 de ani) şi este la cea de-a 18-a carte publicată, care se cheamă „Dăruire”.
S-au cunoscut la Constanţa, când comunitatea tătară a invitat-o pe Maria Băsescu la un eveniment. Iar de atunci soţia preşedintelui e îngerul ei bun. În ciuda bolii de care suferă, Cidem este veselă, comunicativă şi extrem de curioasă. „Nu a muncit în zadar, a reuşit să treacă de mult peste pragul acela de complexe”, spune mama ei, Umiran Brăslaşu. Cidem compune zilnic, mai exact se înregistrează la reportofon, iar tatăl ei îi transcrie vorbele pe calculator. Tânăra are o viaţă activă. Pe lângă lansările de carte merge în şcol