În județul Neamț, cele 16 automate de distribuire a laptelui nu prezintă niciun pericol pentru sănătate.
Scandalul laptelui infestat cu aflatoxină s-a extins și la automatele de lapte. După ce, în urmă cu două săptămâni, inspectorii sanitari veterinari au depistat lapte infestat la mai multe ferme din țară, la începutul acestei săptămâni a venit rândul automatelor de la care se comercializează lapte. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că, din 335 de automate de distribuire a laptelui existente în țară, a fost suspendată activitatea la 32 de astfel de automate.
“La noi în județ s-au recoltat 24 de probe și au fost trimise spre analiză. În ceea ce privește automatele de distribuire a laptelui, la noi în județ sunt 16 automate, iar la verificările noastre s-a constatat că laptele nu prezintă niciun pericol pentru sănătate”, a declarat doctorul Constantin Lipan, director executiv adjunct al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț.
Automatele pentru distribuirea laptelui sunt alimentate din producția unor ferme. În cazul în care există suspiciuni de depășire a limitei de aflatoxină pentru o fermă, laptele provenind de la această fermă este oprit de la livrare și comercializare, deci nu mai alimentează automatele unde furnizează în mod obișnuit lapte. Comercializarea laptelui prin aceste automate se reia numai în momentul în care buletinele de analiză demonstrează că laptele este bun pentru consum.
Acțiunea demarată de ANSVSA, de intensificare a controalelor pentru laptele materie primă, este în curs de finalizare și a vizat ferme, centre de colectare, unități de procesare și automate de distribuire a laptelui. Rezultatele acțiunii vor fi făcute publice în cursul săptămânii viitoare, dupa finalizarea centralizării datelor de la nivel național.
În