Până la sfârşitul anului, direcţiile de sănătate publică judeţene se vor reorganiza în opt autorităţi regionale de sănătate publică, servicii publice deconcentrate, cu personalitate juridică, în subordinea cărora vor funcţiona 34 de oficii judeţene de sănătate publică şi alte unităţi cu personalitate juridică. Cel mai probabil, în acest caz, Direcţia de Sănătate Publică Arad va fi înghiţită de către un centru regional cu punctul central la Timişoara. „Personal, cred că este vorba mai degrabă de o reorganizare. Probabil va exista un centru regional, care va deservi patru judeţe, iar specialiştii vor rămâne ca punct de lucru, în continuare, la nivelul fiecărui judeţ. Oficial, în ceea ce priveşte desfiinţarea, DSP-ul nu a primit nimic din partea ministerului“, ne-a declarat dr. Loredana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al DSP Arad.
Restructurarea şi reorganizarea se vor face prin micşorarea birocraţiei şi apropierea sistemului de cetăţean, prin profesionalizarea managementului şi întărirea controlului la nivel local. Se vor translata o serie de activităţi către autorităţile locale, accentuându-se descentralizarea sistemului.
Potrivit proiectului pus în dezbatere publică, în subordinea Ministerului Sănătăţii vor funcţiona opt autorităţi regionale de sănătate publică, opt servicii regionale de ambulanţă, Agenţia Naţională de Programe de Sănătate, Agenţia Naţională de Achiziţii şi Investiţii în Sănătate.
Agenţia Naţională de Programe se va ocupa de realizarea programelor de sănătate, elaborarea lor, stabilirea bugetului, coordonarea şi intervenţia ori de câte ori este nevoie ca programele să se desfăşoare în condiţii normale, fără sincope.
Din punct de vedere al resurselor umane, o parte din personalul Direcţiei de Sănătate Publică Arad se va transfera la Consiliul Judeţean, o parte rămâne la autoritatea regională şi o parte din personalul calif