Ovidiu Luca, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Sibiu (SAJS) a declarat luni, 18 martie, despre restructurarea serviciilor de ambulanţă din ţară, că ar trebui să existe o metodologie clară în acest sens, să nu se pună „carul înaintea boilor” şi să existe paşi clar de urmat.
Acesta nu este de acord cu faptul că serviciile judeţene vor rămâne fără personalitate juridică şi spune că restructurarea ar trebui să fie făcută cu atenţie mai ales în cazul serviciilor de urgenţă.
Potrivit proiectului de hotărâre, în subordinea Ministerului Sănătăţii vor funcţiona opt servicii regionale de ambulanţă, 33 de servicii judeţene de ambulanţă, staţii, substaţii şi puncte de lucru.
Serviciul regional de ambulanţă are personalitate juridică, este ordonator terţiar de credite, echipa de conducere este formată din manager general, un medic şef, un asistent şef, un director economic, un director tehnic, un şef serviciu administrativ.
De asemenea, serviciul regional dispune de structuri financiar-contabile, achiziţii şi resurse umane, audit, pregătire profesională, iar pentru rezolvarea nevoilor întregii regiuni are un birou de inspecţie şi control în unităţile de ambulanţă.
Proiectul de hotărâre prevede că pentru judeţele care sunt capitală de regiune, serviciul regional de ambulanţă îndeplineşte şi rolul de serviciu judeţean de ambulanţă.
Ovidiu Luca, medicul care se află la conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Sibiu, a declarat luni, că o astfel de restructurare ar însemna o centralizare a serviciilor şi nu o descentralizare a acestora.
„Prin restructurarea serviciilor de ambulanţă judeţene la acest mod nu se realizează o descentralizare ci dimpotrivă, o centralizare a serviciilor. Vă daţi seama că toată comanda va fi la centrul regional, toate celelalte 5 sau 6 judeţe care vor fi