Registrul Urbaniştilor din România- filiala Cluj a cerut primăriei o asumarea unei atitudini ferme pentru protejarea pădurii Făget.
Într-un memoriu adresat primăriei, Registrul Urbaniştilor din România (RUR) Cluj semnalează că unul din pilonii care fac ca oraşul să deţină cei peste 20 mp de spaţiu verde pentru fiecare locuitor, pădurea Făget, serveşte intereselor investitorilor care speculează legislaţia, cu concursul autorităţilor locale, pentru a construi masiv. Nici actualele planuri urbanistice nu au fost respectate, adaugă aceştia. Din acest motiv RUR cere stoparea avizării construcţiilor în Făget.
Reglementările din actualul Plan Urbanistic General (PUG) referitoare la pădurea Făget, de la înălţimea maximă admisă, la aspectul exterior, echiparea edilitară, spaţiile libere şi plantate, împrejmuiri, până la parametrii urbanistici, au fost încăltate în mod constant. Mai mult, au apărut reglementări, derogări care au făcut ca zona Făget, reglementată prin celebrul Plan Urbanistic Zonal (marca Ionel Vitoc) invocat de arhitecţi ca unul dezastruos la fiecare şedinţă a comisiei de urbanism (CTATU) a primăriei, să fie informală şi orientativă, în accepţiunea investitorilor, dar prin concursul administraţiei locale. "Interesul individual asupra investiţiei nu a fost subordonat caracterului zonei ci mai degrabă invers. Astfel, intenţia declarată a municipalităţii (în 2000 - n.red.) de a crea şi dezvolta un cartier de vacanţa şi parc în acelaşi timp, care să creeze ulterior premizele unei dezvoltări durabile urbane a fost deturnată şi subordonată intereselor economice speculative pe termen scurt. Planurile Urbanistice de Detaliu au interferat în mod incoerent, prin realizarea unor cuplaje mixte nefuncţionale urbanistic şi cu impact negativ asupra celor ce locuiesc. Incoerenţa urbanistică s-a reflectat într-o infrastructură realizată prin adăugiri/cuplări, r