Fujitsu, firma japoneză care nu este foarte cunoscută pentru telefoanele sale, a prezentat un prototip al unui dispozitiv care ar putea avea un beneficiu extraordinar pentru medicină: ar putea lua pulsul oamenilor doar cu ajutorul ecranului.
Fujitsu foloseşte un soft care utilizează orice cameră de smartphone sau tabletă pentru a monitoriza pulsul unui om. Programul calculează fluctuaţile de luminozitate ale feţei cuiva, datorate fluxului sangvin.
Cercetătorii spun că zeci de mii de vase de sânge trec pe sub faţa umană, permiţând monitorizarea hemoglobinei care absoarbe lumina de culoarea verde. Hemoglobina este o proteină găsită în celulele roşii ale sângelui conţin fier şi transportă oxigen.
Fujitsu susţine că doar prin orientarea camerei către faţa unei persoane pentru cinci secunde se poate lua pulsul. Tehnologia filtrează automat efectul mişcării capului, în momentul când cineva se ridică.
"Chiar şi la locul de muncă sau în momentul când o persoană stă în faţa calculatorului, pulsul poate fi măsurat oricând, în doar cinci secunde", au declarat reprezentanţii Fujitsu, citaţi de Sky News.
Firma japoneză spune că aplicaţiile pentru această tehnologie ar putea fi mult mai complexe decât simpla lor folosire personală. De exemplu, la un concert, camerele dotate cu astfel de tehnologie ar putea studia mulţimea şi ar identifica persoanele bolnave. De asemenea, pe aeroport ar putea fi montaţi astfel de senzori.
Fujitsu susţine că tehnologia va fi pe piaţă începând de anul viitor.