Specialiştii din domeniul fito-sanitar le-au recomandat fermierilor care au culturi de rapiţă să combată gărgăriţa, doar că acum întrebarea pe care şi-o pun cei din urmă este dacă să aplice insecticidul, sau să întoarcă rapiţa.
Fermierii care au mizat pe cultura de rapiţă pentru a scoate profit în acest an agricol stau deja în cumpănă. Mare parte din suprafaţă s-a cultivat târziu, din cauza secetei, rapiţa nu s-a dezvoltat ca la manual, iar pe deasupra au apărut, după câteva zile însorite, şi dăunătorii. Specialiştii Unităţii Fitosanitare din cadrul Direcţiei Agricole Judeţene au transmis în judeţ recomandări privind combaterea dăunătorului gărgăriţa tulpinilor de rapiţă, după ce s-au depistat adulţi în lan, în urma citirii capcanelor galbene instalate în culturile de rapiţă din zona Slatina.
„Gărgăriţa produce pagube atât ca adult, prin roaderea frunzelor şi vârfului tulpinii, dar mai important este atacul produs de larve, care sapă galerii în tulpină. Urmare a atacului produs de larve, planta este puternic afectată, ramifică abundent şi stagnează în creştere, nu formează silicve sau, dacă formează, acestea rămân seci. Atacul poate fi observat făcând o secţiune longitudinală prin tulpină, unde se observă că larvele sapă galerii pornind de la baza tulpinii, până în apropierea butonilor florali. (...) Combaterea adulţilor hibernanţi trebuie realizată înainte de depunerea în masă a ouălor, primăvara timpuriu”, explică specialiştii DAJ.
Adresa privind recomandările, care cuprinde inclusiv lista produselor şi cantităţile în care se aplică la hectar, a fost transmisă în întreg judeţul. Fermierii au, în schimb, o altă problemă. Nu ştiu dacă să investească în tratamentul fito-sanitar sau să întoarcă această cultură de rapiţă, care, în mare parte, din cauza secetei din vară, s-a însămânţat târziu şi nu s-a dezvoltat conform aşteptărilor.
@N