Acad. prof. dr. Victor Voicu, directorul Centrului de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare: “Riscul agresiunilor de tip chimic/toxicologic, biologic, radiologic, nuclear este permanent”
■ Domnule academician, se mai face cercetare în România?
■ Acad. prof. dr. Victor Voicu: E un domeniu care a avut momente de creştere şi de descreştere. A avut perioade când a generat senzaţia că e pe cale de dispariţie. Dar întotdeauna au fost germeni ai cercetării ştiinţifice. Au fost proiecte şi programe lansate prin Autoritatea Naţională de Cercetare sau prin unele programe europene accesate prin competiţie. Toate au contribuit la menţinerea parţială a unor structuri ale cercetării. Dar să nu uităm că, în ultimii 20 de ani, a dispărut o mare parte dintre institutele de cercetare, mai ales pe segmentul medical.
■ Mai concret?
■ În domeniul cercetării ştiinţifice farmaceutice erau câteva structuri, care aproape au dispărut. De exemplu, predecesorul Agenţiei Naţionale a Medicamentului a fost Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului şi Cercetări Farmaceutice, care s-a transformat în autoritate naţională a medicamentului, conform legislaţiei europene, dar s-a renunţat la cercetare fără să se ia o măsură compensatorie dispariţiei acestui domeniu. Înainte de 89, Institutul de cercetări chimico-farmaceutice luase un mare avânt. Din acesta au mai rămas câţiva specialişti şi câteva proiecte. În ţara noastră nu există un institut de cercetare a medicamentului, domeniu de mare interes european şi nu numai. Am putea să evocăm, de exemplu, la nivel european, Programul Iniţiativa Medicamentelor Inovative care îşi propune o colaborare între producătorii de medicamente şi instituţiile academice europene, vizând screening-ul a 500.000 compuşi pentru a identifica noi entităţi medicamentoase.
Fără să se interpreteze comentariul meu neapărat ca o