Guvernul intenţionează ca în scurt timp companiile Transelectrica şi Transgaz să fie trecute în subordinea Ministerului de Finanţe, decizia urmând să fie luată prin ordonanţă de urgenţă. Prin această mutare, ministerul condus de Daniel Chiţoiu se va ocupa de selectarea managementului privat la cele două companii.
“Se propune preluarea şi ducerea la îndeplinire de către Ministerul Finanţelor Publice a procedurilor aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, privind selecţia managementului privat pentru cele două societăţi comerciale”, se precizează într-un proiect de act normativ întocmit de ministerul condus de Daniel Chiţoiu.
În acelaşi document se arată că Ministerul de Finanţe “urmează să se subroge în toate drepturile şi obligaţiile Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie în numele Ministerului Economiei”.
Urgenţa acestei măsuri este argumentată prin “celeritatea derulării unor măsuri asumate de România prin acorduri internaţionale”.
De asemenea, în document se mai arată că trecerea celor două companii în subordinea Ministerului de Finanţe “este determinată de respectarea principiilor separării calităţii de acţionar la operatorii economici care desfăşoară activitatea de producere şi furnizare a electricităţii şi gazelor naturale, pe de o parte, de calitatea de acţionar la operatorii economici de transport a electricităţii şi gazelor naturale, pe de altă parte”.
Statul deţine 56% din acţiunile Transelectrica, respectiv 73,51% la Transgaz
În prezent, statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 56,07% din capitalul social al Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” S.A., celelalte acţiuni fiind deţinute de S.C. Fondul Proprietatea - S.A., respectiv 13,49%, de acţionari persoane juridice - 13,79%, de acţionari persoane fizice 7,68% şi de