Numărul de porci morţi recuperaţi din râul Huangpu din Shanghai a ajuns să depăşească 13.000. Autorităţile chineze încearcă deja de două săptămâni să scoată din apă cadavrele porcinelor.
Serviciile municipale din Shanghai au colectat 9.460 de purceluşi şi porci adulţi care pluteau în apele râului Huangpu, potrivit cotidianului „Shanghai Daily“, autorităţile prefecturii vecine Jiaxing (provincia Zhejiang) recuperând la rândul lor 3.601, potrivit agenţiei China Nouă citată de AFP.
Metropola acuză crescătorii de porci din prefectura Jiaxing că se debarasează de animale aruncându-le în apele râului. Dar autorităţile din Jiaxing nu au recunoscut până în prezent astfel de acţiuni din partea vreunuia dintre crescătorii de animale şi susţin că nu sunt singurele responsabile.
"Această situaţie se explică, deoarece unii ţărani nu cunosc bine legea, au obiceiuri proaste şi există carenţe în controlul şi nivelul responsabilităţilor", s-a limitat să spună Yu Kangzhen, veterinar-şef în cadrul ministerului.
Cazul porcilor morţi deversaţi în râul din Shanghai ilustrează faţa sumbră a industriei agroalimentare din China, unde primează randamentul pentru hrănirea populaţiei extrem de numeroase.
Potrivit AFP, râul Huangpu asigură 20% din consumul de apă al metropolei Shanghai, care numără aproximativ 23 de milioane de locuitori.
Autorităţile chineze au încercat să liniştească populaţia îngrijorată de poluarea mediului înconjurător, afirmând că nu au fost constatate deocamdată creşteri ale nivelului obişinuit de poluare a apei.
Contaminarea apei, cauzată de fertilizatori, scurgeri de produse chimice şi apă menajeră netratată, este o mare problemă în China. Guvernul plănuieşte să investească 850 de milioane de dolari în următorii zece ani ca să facă mai performant sistemul de aprovizionare cu apă.