Membrii Asociaţiaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (APAH) din Cluj susţin că în România lipseşte un program naţional de sănătate destinat bolii.
"Problemele pacienţilor bolnavi de hepatită sunt medicamentele compensate şi lipsa unui program naţional destinat tratamentului bolii. Apoi, nu avem un program de screening. Pacienţii cu hepatită sunt incluşi pe listele celor cu tratament pentru răceală şi nu-şi pot primi medicaţia necesară, care e şi foarte costisitoare, decât dacă o acceptă comisia de la Bucureşti. E un proces anevoios, pentru că medicii de familie întocmesc dosarul care e acceptat în capitală. Dacă nu există fibroze de gradul 3 sau 4, medicaţia nu se compensează", a declarat Stelian Mărginean, preşedintele APAH Cluj.
Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CAS) Cluj susţine că toate dosarele trimise din judeţ sunt în tratament. "Pentru Hepatita B sunt în tratament 119 pacienţi, iar pentru Hepatita C, 160 de persoane sunt pe lista pentru tratament. Toate dosarele trimise din judeţul Cluj au fost solicitate de CNAS", a declarat purtătorul de cuvânt al CAS Cluj, Crina Grozav.
Bolnavii de hepatită din Cluj pot apela, de astăzi, un call-center pentru a cere ajutor specializat. Linia telefonică 0268 474400 poate fi apelată în intervalul 10 - 16, de luni până vineri şi a fost gândită pentru a marca "Săptămâna pacientului".