Un raport al Cancelariei de Stat arată că în ministerele din Republica Moldova unui şef îi revin doar doi subalterni. În administraţia publică locală, raportul este de unu la trei. În acelaşi timp statisticile arată că avem cu 70% mai mulţi funcţionari publici faţă de acum 11 ani.
După o serie de reforme şi optimizări (multe iniţiate de fosta guvernare comunistă), care au ca scop inclusiv reducerea cheltuielilor de personal, numărul angajaţilor din domeniile bugetare a crescut, în loc să scadă, arată datele Biroului Naţional de Statistică (BNS).
Astfel, în trimestrul IV al anului 2012 statisticienii au numărat peste 256.000 de angajaţi în Administraţia Publică, Educaţie, Sănătate şi în domeniul asistenţei sociale. Comparativ cu 2011, numărul a crescut cu peste 6.000 şi este egal cu cel atestat în anul 2006.
INFLAŢIE DE FUNCŢIONARI PUBLICI
Raportul BNS nu oferă informaţii separate pe domenii. O consultare a bazei de date a Statisticii arată însă că din anul 2000 şi până în 2011 numărul funcţionarilor publici aproape că s-a dublat, majorându-se de la 50.600 la circa 87.000. Pentru comparaţie: în aceeaşi perioadă, numărul celor care muncesc în agricultură s-a redus de 2,5 ori.
Natalia Kleinecht, consultant în secţia statistica salarizării din cadrul BNS, spune că şi la alte categorii de salariaţi pot apărea diferenţe mari. „În ultimii ani s-au schimbat unele metodologii de calcul şi, respectiv, statistica angajaţilor ar putea suferi modificări bruşte pe ani şi pe sectoare. Un alt motiv e faptul că din structura unor instituţii au dispărut subdiviziuni întregi. De exemplu, în 2011, din cadrul Ministerului de Interne a fost scoasă întreprinderea Servicii Pază de Stat, cu peste 3.000 de angajaţi“, explică specialista.
Tamara Gheorghiţă, şefa Direcţiei politică de cadre a Cancelariei de Stat, susţine că nu poate fi vorba de majorarea numă