* Parlamentul cipriot a amânat votul privind această taxă, iar băncile din ţară rămân închise până joi
* BCE: \"Nu am insistat asupra taxei pe depozite\"
Miniştrii din Cipru încercau, ieri, să revizuiască planul prin care să obţină 5,8 miliarde euro din taxarea depozitelor bancare locale - în cadrul unui acord de salvare cu zona euro -, ca urmare a reacţiilor negative generate de această măsură neaşteptată.
La finele săptămânii trecute, miniştrii de finanţe din zona euro au decis să susţină Ciprul cu un pachet de salvare de 10 miliarde euro (13 miliarde dolari), iar programul de asistenţă financiară include o taxă excepţională pe depozitele constituite la băncile cipriote. Conform planului iniţial, depozitele bancare mai mici de 100.000 de euro, din Cipru, trebuie taxate cu 6,75%, iar cele care depăşesc această sumă - cu 9,9%. Măsura aceasta era prevăzută să genereze 5,8 miliarde euro.
Conform unor surse citate de presa străină, Ciprul le va transmite partenerilor din zona euro o nouă propunere de taxare a depozitelor bancare din ţară, care ar trebui să protejeze clienţii ce au în conturi până la 100.000 de euro. Sursele afirmă că o variantă prevede scutirea taxării depozitelor mai mici de 20.000 de euro, iar altă variantă - taxarea cu 3% a tuturor conturilor de până la 100.000 de euro. Totodată, depozitele de 100.000-500.000 de euro ar putea fi taxate cu aproape 10%, iar cele de peste 500.000 de euro - cu 15%, potrivit surselor.
Oficialii europeni nu resping ideea regândirii acestei taxe. \"Dacă guvernul cipriot vrea să modifice structura taxei de solidaritate privind sectorul bancar, poate să facă acest lucru\", a declarat Joerg Asmussen, membru în board-ul executiv al Băncii Centrale Europene (BCE). Totodată, oficialul BCE a subliniat: \"Noi nu am insistat asupra structurii taxei. Guvernul cipriot poate decide schimbarea modelului tax