287 proiecte depuse de tinerii fermieri din judeţ pentru finanţare în cadrul Măsurii 112 au fost declarate eligilibe în urma evaluării, cei nemulţumiţi de punctaj putând încă depune contestaţii.
Tinerii fermieri care vor finanţare europeană pentru afaceri în agricultură şi au depus proiecte în cadrul Măsurii 112 - „Instalarea tinerilor fermieri” aşteaptă să-şi vadă proiectul pe lista celor care vor primi bani. În vara anului trecut au fost depuse la nivelul judeţului 367 de proiecte, dintre care nouă au fost retrase între timp. În urma evaluării încheiate la începutul acestei luni, pe lista celor eligibile au intrat 287 de proiecte, 71 fiind declarate neeligibile. Nici măcar cele eligibile nu primesc automat finanţare, numărul mare de proiecte depuse la nivelul ţării impunând o selecţie. Cel mai des motiv de neeligibilitate invocat de evaluatori a fost acela al preluării parţiale a exploataţiilor (fermierii care au depus proiecte au preluat din familie sau au achiziţionat pământ atât cât să îndeplinească acele condiţii privind dimensiunea exploataţiei, fără să degreveze, în fapt, agricultorii vârstnici de întreaga povară a exploatării pământului deţinut). Pentru a fi declaraţi eligibili, fermierii au mai fost nevoiţi să demonstreze că petrec minimum jumătate din timpul de lucru în ferma al cărei şef sunt. Punctaj mare au obţinut şi absolvenţii de şcoli agricole etc.
Nemulţumiţii, atât cei 71 care şi-au regăsit proiectele pe lista celor neeligibile, cât şi din rândul celorlalţi, care însă mizau pe un punctaj mai mare, au încă posibilitatea să depună contestaţii. La nivelul OJPDRP sunt, conform declaraţiilor directorului Ştefan Olaru (foto), deja câteva zeci depuse, care vor fi analizate în cadrul structurii regionale, la Craiova. Perioada contestaţiilor este de cinci zile lucrătoare de la primirea notificării, dar nu mai mult de 12 zile lucrătoare de