Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România pregăteşte o serie de evenimente în Grădina Botanică, după ce anul trecut a încercat să readucă în atenţie un obiectiv valoros, dar lăsat în degradare al oraşului: Cetăţuia.
Arhitecţii vor să militeze în continuare pentru salvarea unuia dintre cele mai valoroase obiective ale oraşului, dealul Cetăţuii, care are nevoie urgentă de intervenţii de reabilitare.
"Scena urbană" cu evenimentele din Grădina Botanică se deschide la început de aprilie, cu manifestări pentru copii, un vernisaj de sculptură şi o masă rotundă în care participanţii vor fi chemaţi să împărtăşească o poveste legată de spaţiul ales în aces an pentru a fi scos "la rampă". "Scena urbană îşi propune să revitalizeze spaţii trecute în rutină, unde să arătăm că se pot întâmpla lucruri pentru un public mai larg decât cel tradiţional, vrem să activăm aceste spaţii, să le punem în valoare. Vom încerca să intervenim cât mai puţin în aceste locuri, să avem o prezenţă discretă", a precizat arhitectul Daniela Maier, coordonator al proiectului. O a doua secţiune a evenimentului va avea loc în toamnă, în septembrie, când programul se va întinde pe trei zile, într-o manifestare echivalentă cu "Scena cetăţii" din 2012, organizată pe Cetăţuie. În cazul acestui obiectiv al oraşului (zona Belvedere) situaţia juridică a proprietăţilor şi anii de non-intrevenţie au dus la degradarea zonei, aşa că până şi organizarea de evenimente e problematică.
"Grădina Botanică are o situaţie diferită faţă de Cetăţuie; e o instituţie vizitată, dar vrem să arătăm că e mai mult decât se crede. Sperăm să se poată organiza alte evenimente şi pe Cetăţuie, dar aici din păcate nu s-a întâmplat mare lucru în ultimele luni pentru îmbunătăţirea situaţiei. Cele cinci monumente de pe dealul Cetăţuii sunt în stare avansată de degradare, ar avea nevoie de intervenţii urgent