Criza din Cipru ar putea deveni proverbiala buturuga mica ce rastoarna carul mare, dupa ce oficialii europeni au cerut taxarea tuturor depozitelor din bancile tarii, in schimbul unui imprumut de 10 miliarde de euro.
In weekend, se anuntase ca depozitele de peste 100.000 de euro vor fi taxate cu 9,9 la suta, iar cele sub aceasta suma cu 6,75 la suta, insemnand ca s-ar fi luat bani inclusiv de la pensionari sau persoanele cu venituri mici.
Reactia cipriotilor a fost rapida si manioasa, duminica incepand retragerile masive din conturile bancare. In fata acestei situatii, oficialii germani au anuntat, marti seara, ca termenii acordului de salvare pot fi amendati de Cipru. In acelasi timp, bancile au anuntat ca vor fi inchise pana joi.
Luni, parlamentul cipriot ar fi trebuit sa voteze asupra termenilor acordului, insa votul a fost amanat pana marti, oferind timp presedintelui Nicos Anastasiades pentru a negocia mai bine salvarea tarii.
Aproape 21 de miliarde de euro din depozitele bancare din Grecia apartin, de fapt, strainilor, in mare parte oligarhi rusi. De altfel, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a criticat decizia taxarii acestor depozite, numind-o "incorecta, neprofesionala si periculoasa", relateaza BBC News.
Sufera cipriotii pentru alegerile din Germania?
Decizia acestei taxe este fara precedent in zona euro, insa poate fi usor explicata de alegerile care vor avea loc in Germania, tara care suporta cea mai mare parte a cheltuielilor legate de salvarea diverselor tari din zona euro.
"Trebuie sa ma duc la alegatori si sa le explic de ce suntem dispusi sa imprumutam peste 3 miliarde de euro Ciprului (restul de bani ar trebui sa vina din taxa pe depozite - n.red.)", a declarat Michael Fuchs, liderul grupului parlamentar al Uniunii Crestin Democrate, partidul din care face parte canc