Partidul conservator bulgar GERB condus de fostul premier Boiko Borisov, care a demisionat pe 20 februarie sub presiunea străzii, ar putea obţine o victorie la limită în alegerile legislative anticipate de la 12 mai, anunţă două institute de sondare a opiniei publice, relatează AFP.
GERB este creditat cu 19,7% până la 21,3% din intenţiile de vot, în timp ce principalul său concurent, Partidul Socialist Bulgar (PSB) este creditat cu 18,6% până la 20,4% din intenţii, potrivit unor sondaje Gallup şi Mediana realizate la jumătatea lui martie, după demisia lui Borisov.
Proteste zilnice faţă de sărăcie şi corupţie, ce au loc de la jumătatea lui februarie în întreaga ţară, şi autoincendierea a doi bărbaţi l-au constrâns pe premier să demisioneze. Ulterior, protestatarii s-au întors împotriva întregii clase politice.
Înaintea demisiei Guvernului, partidul conservator era la egalitate cu socialiştii (22% la 22%) potrivit Gallup. Mediana afirmă că acesta se afla în urma socialiştilor (22,5% PSB, 19,3% GERB).
Politologul Kolio Kolev, de la Mediana, a calificat demisia Guvernului drept o "manevră abilă". "Rămaşi fără ţintă, protestatarii s-au împrăştiat şi au adoptat sloganul «Toţi sunt vinovaţi»", adaugă el.
Partidul minorităţii turce (MDL, liberal), este creditat cu 5,2-7,9%, partidul "Bulgaria Cetăţenilor" al fostului comisar european Megklena Kuneva cu 3-5,1%, iar ultranaţionaliştii - creditaţi cu 4,3% până la 5,0% - ar putea să intre în Parlament, depăşind pragul de patru procente.
Avansul ultranaţionaliştilor, foarte prezenţi în cadrul manifestaţiilor, este unul dintre elementele marcante, subliniază politologul Andrei Raicev de la Gallup.
"Înaintea crizei, Ataka abia obţinea 1,2% şi nu intra în Parlament", a declarat el pentru postul public bulgar BNT.
Instabilitatea politică ar urma să se prelungească după alegeri, existând