Numărul mare de solicitări i-a determinat pe specialiştii Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură să scoată o producţie cu 20% mai mare pe piaţă
Renumite pentru gustul lor, dar şi pentru că sunt ecologice, legumele buzoiene au mare căutare în toată ţara. Angajaţii Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură se pregătesc, zilele acestea, să onoreze solicitările de seminţe şi răsaduri venite din cele mai îndepărtate colţuri ale ţării. Anul acesta, plantele tinere vor fi răsădite la Cluj, în Bihor, Timişoara ori în judeţele din Oltenia, potrivit cercetătorului Costică Vânătoru, acolo unde, acum câţiva ani, nu gândea nimeni că ar putea ajunge renumele muncii specialiştilor de la Buzău. Munca de peste an îşi va arăta rezultatele după data de 1 aprilie, când vor fi livrate răsadurile pentru solarii. Şi asta graţie serviciilor de curierat rapid pe care Staţiunea le utilizează cu succes de doi ani.
Răsaduri de salată cu 3 bani firul sau vânătă cu 7 bani
Preţurile stabilite pentru anul acesta sunt mai mult decât accesibile. De la 0,3 lei un fir de salată, 0,7 lei unul de ardei gras sau iute, ori de vânătă, 1 leu răsadul de castraveţi, 1,3 lei firul de roşii, până la cimbru sau busuioc la un leu. „În prima parte vom livra răsaduri pentru spaţii protejate, mai exact după 1 aprilie, pentru că acesta este momentul optim de plantare în spaţii protejate în sere, solarii, fără încălzire tehnologică, pentru că, în general, ponderea spaţiilor la noi sunt fără încălzire. Foarte puţine spaţii sunt cu încălzire tehnologică, de regulă pentru producerea răsadurilor, dar nu pentru cultură de producţie. Noi suntem în grafic din acest punct de vedere. Răsadurile sunt ceva mai speciale pentru că cele pentru spaţii protejate sunt hibrizi, de regulă, capabili să vegeteze şi să fructifice în spaţii protejate. Spre exemplu, nu p