Medicul israelian David Greenberg, expert în vaccinuri, consideră paradoxală situaţia din România, în care vaccinul HPV va fi oferit gratuit populaţiei, iar vaccinul pneumococic trebuie plătit de părinţi, la un preţ care nu este deloc mic.
Neîncrederea românilor în vaccinuri ia proporţii de la un an la altul, arată statisticile. De aceea, săptămâna trecută, Societatea Română de Microbiologie, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, a organizat prima Conferinţă Naţională „Actualităţi în Vaccinologie“ – RoVaccin 2013. Medicul israelian David Greenberg a fost unul dintre cei mai importanţi participanţi la eveniment, oferindu-şi expertiza în vaccinologie, ca fost membru al grupului care a supervizat cercetările privind vaccinul pneumococic, din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi nu numai. Expertul a explicat, pentru „Adevărul“, de ce vaccinul antigripal este departe de a fi perfect şi a lămurit câteva dintre principalele temeri legate de vaccinare pe care le întâlneşte şi el zi de zi.
„Adevărul“: În România, vaccinul pneumococic nu este inclus în Programul Naţional de Vaccinare, în condiţiile în care astăzi tot mai multe voci spun că mortalitatea infantilă ridicată din România are printre cauzele principale infecţia cu pneumococ. În opinia dumneavoastră, este sau nu o prioritate vaccinarea pneumococică?
David Greenberg: Într-adevăr, mortalitatea infantilă din cauza pneumoniei este ridicată şi devastatoare. Gândiţi-vă că, în plus, între 30% şi 50% din copiii cu meningită cauzată de infecţiile pneumococice, în lipsa vaccinului, ajung la complicaţii severe, de la pierderea auzului la probleme mintale. Unii dintre ei ajung în scaunul cu rotile şi nu se pot recupera toată viaţa. Dar sunt şi nenumărate complicaţii mai puţin severe, dar care le dau multe bătăi de cap părinţilor. Otita medie, de exemplu. Copiii infectaţi cu pneumococ fac otită me