In sistemul financiar bancar exista o practica a manipularii clientului, a declarat directorul directiei juridice din Banca Nationala a Romaniei (BNR), Alexandru Paunescu in cadrul unui eveniment organizat la sediul bancii centrale cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor (15 martie – n.r.).
Intrebat de jurnalisti la ce practici de manipulare se refera, oficialul BNR a raspuns ca “un consumator educat este unul mai greu de manipulat”.
“De exemplu, sunt situatii cand anumiti consumatori sunt instigati de catre alte parti sa nu-si mai plateasca ratele la creditele. Un consumator informat stie ca daca procedeaza in acest fel va ajunge in baza de date a Biroului de Credit, a Centralei Riscului de Credit si nu va mai putea lua credite pentru o perioada lunga de timp”, a explicat Paunescu.
Exemplul oferit de directorul directiei juridice din Banca Nationala este larg intalnit in cazul romanilor care au procese cu bancile. Acestia dau in judecata institutiile de credit, iar unii dintre ei, convinsi de avocati sau de rude, prieteni, aleg sa nu-si mai achite ratale lunare.
Debitorii nu cunosc faptul ca daca au ajuns cu bancile in instanta, nu inseamna ca nu trebuie sa-si mai plateasca datoriile, in caz contrar institutiile financiare putand recurge la executari silite. Cel mai bine ar fi ca clientul care actioneaza banca in instanta sa-si achite in continuare ratele, urmand ca in cazul in care castiga procesul, persona in cauza sa-si recupereze banii in urma sentintei favorabile.
Evenimentul organizat vineri de BNR a fost al doilea din ultima luna pe tema relatiei banci-clienti. Primul seminar a fost un fiasco, dupa ce guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, desi pe lista invitatiilor, nu au luat parte la lucrari, iar cei prezenti au dus discutia intr-o zona confortabila pentru banci. In acest