Pesimismul investitorilor cauzat de aplicarea taxei pe depozitele din Cipru s-a resimţit şi la Bucureşti. Euro a ajuns la aproape 4,42 lei, nivelul maxim al ultimelor 10 săptămâni.
Situaţia tensionată de pe piaţa bancară din Cipru, determinată de condiţia de naţionalizare a depozitelor în schimbul ajutorului financiar, afectează şi România. Nu atât prin prezenţa pe plan local a două bănci cu capital cipriot, cât prin deprecierea leului, ca efect al pesimismului investitorilor, şi prin numărul mare de companii cu capital „cipriot“ înregistrate la noi în ţară. Dar să le luăm pe rând.
Şocul din Cipru, determinat de posibilitatea ca Guvernul să ia până la 10% din depozitele păstrate în băncile din insulă, s-a resimţit pe toate pieţele financiare, inclusiv la Bucureşti. Ieri, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de schimb de 4,471 lei/euro, nivelul maxim al ultimelor 10 săptămâni. În sesiunea de vineri, cursul a fost de 4,3940 lei/euro. Leul s-a depreciat semnificativ şi în raport cu dolarul. Cursul a urcat cu 4,52 bani, la 3,4088 lei/dolar, cel mai înalt nivel începând cu 14 decembrie.
Undele de şoc s-au resimţit pe toate pieţele. Bursele asiatice au înregistrat scăderi cuprinse, în medie, între 1,8% şi 2,2% din cauza temerilor privind economia cipriotă, iar cele europene au scăzut până la 2%. Bursele americane au deschis şi ele pe roşu. Euro a ajuns la nivelul minim al ultimelor 14 luni în raport cu dolarul american.
Dealerii bancari se aşteaptă ca turbulenţele pe pieţele financiare să se amplifice dacă Parlamentul cipriot va vota astăzi taxa pe depozitele bancare, după amânarea votului de ieri. Parlamentarii ciprioţi se angajaseră să finalizeze votul până azi-dimineaţă, înainte ca băncile să-şi reia activitatea, după ce ieri a fost zi liberă naţională. Băncile şi bancomatele vor rămâne închise până joi