Unul din trei părinţi divorţaţi dă vina pentru despărţire pe nopţile nedormite din cauza bebeluşului, potrivit unui sondaj. Partenerii de cuplu care nu se odihnesc suficient devin mai egoişti şi comunică mai puţin, spun specialiştii.
Părinţii cu copii de vârste mici dorm, în medie, şase ore pe noapte, cu o oră mai puţin decât recomandă medicii, potrivit unui sondaj comandat de postul TV britanic Channel 4 la care au participat 2.000 de părinţi. Specialiştii mai spun că un adult ar avea nevoie de cel puţin cinci ore neîntrerupte de somn pentru a se recupera şi pentru a putea funcţiona în ziua următoare, dar foarte puţini dintre părinţii cu copii mici reuşesc să atingă o asemenea „performanţă".
Odihna insuficientă are uneori repercusiuni asupra vieţii de cuplu. Acelaşi studiu arată că 30% din părinţii divorţaţi sau separaţi consideră că motivul despărţirii au fost nopţile nedormite din cauza plânsului bebeluşului. Pentru 11% din părinţii intervievaţi, lipsa de somn era atât de acută, încât au avut momente în care s-au prefăcut că dorm când bebeluşul plângea noaptea pentru ca partenerul să fie nevoit să se trezească.
Unii părinţi au mărturisit chiar că li s-a întâmplat să închidă uşa sau să pornească televizorul pentru a nu mai auzi plânsul copilului. Lipsa de somn le-a pus unora viaţa în pericol: 5% din părinţii care au participat la acest sondaj au mărturisit că li s-a întâmplat să aţipească la volan.
Somnul salvează căsniciile
Odihna suficientă poate îmbunătăţi relaţia de cuplu, spuneau la începutul acestui an cercetătorii de la Universitatea din Berkeley, California. În urma unui studiu pe care l-au realizat, specialiştii americani au constatat că, atunci când cei doi parteneri dorm suficient, ei colaborează şi se încurajează mai mult. De asemenea, ei sunt şi mai politicoşi unul cu celălalt. În schimb, cei care nu se odihnesc bi