DSVSA Suceava a anunţat, luni, că toate cele 85 de probe colectate în judeţ din ferme, centre de colectare a laptelui, unităţi de procesare, automate de lapte sunt corespunzatoare, ceea ce înseamnă că furajele sunt conforme, iar laptele şi produsele sunt sigure pentru consumul uman.
Directorul DSVSA Suceava, Octavian Ilisoi, a declarat corespondentului MEDIAFAX că a dispus, săptămâna trecută, constituirea unei echipe formate din medici veterinari oficiali din cadrul Biroului Siguranţa Alimentelor de Origine Animală, care să facă verificări oficiale cu privire la modul în care operatorii alimentari din sectorul laptelui implementează prevederile Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiţi contaminanţi din produsele alimentare, cu referire în special la aflatoxina M1 din lapte crud şi lapte pasteurizat, destinat procesării ulterioare, în vedererea obţinerii de produse lactate.
El a spus că echipa a făcut controale tematice în domeniile producţiei, colectării, procesării şi comercializării laptelui crud prin intermediul automatelor şi au fost prelevate probe de lapte crud, din fermele de vaci de lapte, centrele de colectare şi automatelor pentru vânzarea directă a laptelui crud către consumatorul final, precum şi probe de lapte pasteurizat, destinat procesării ulterioare, în vedererea obţinerii de produse lactate de la unităţile de procesare a laptelui autorizate sanitar veterinar.
Ilisoi a spus că s-au recoltat 85 probe de lapte din 62 de ferme de vaci care livrează lapte la procesare, din 14 centre de colectare a laptelui, de la opt unităţi de procesare de lapte şi de la un automat de vânzare de lapte, care au fost analizate în laboratorul sanitar-veterinar judeţean zonal Iaşi.
El a precizat că s-au făcut controale în ferme privind condiţiile de igienă a adăposturilor, igiena mulsului, precum şi verif