Medicii veterinari vrânceni au suspiciuni că mai multe kilograme de carne de cal, dar etichetată ca fiind de vită, au ajuns la o unitate din judeţ. Alerta a fost dată în mai multe judeţe ale ţării, după ce un procesator din industria alimentară a constatat, în urma analizelor efectuate în cadrul programului de autocontrol, că în carnea de vită pe care o cumpărase a fost descoperit ADN de cal. După efectuarea de verificări privind traseul cărnii, s-a constatat că aceasta provenea dintr-un depozit din ţară.
Există suspiciuni că de la acest depozit s-a aprovizionat şi o unitate din judeţul Vrancea. „Ancheta este în derulare, urmând ca la finalizare să se dispună măsurile care se impun, conform legislaţiei în vigoare”, a declarat Necula Botezatu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).
90 la sută din cantitatea totală de carne identificată din lotul respectiv a fost retrasă de la comercializare. „Populaţia nu trebuie să se sperie, pentru că nu se aduce atingere siguranţei alimentare, fiind vorba despre o fraudă, realizată prin substituirea de specie şi despre dezinformarea consumatorului prin etichetare necorespunzătoare”, a adăugat Necula Botezatu.
De la începutul scandalului cărnii de cal, etichetată ca fiind de vită, în Vrancea au fost făcute mai multe verificări. În prima etapă, din depozite şi supermarketuri au fost recoltate trei probe pentru depistarea ADN-ului de cal. Inspectorii DSVSA au controlat şi trei abatoare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificare, fiind verificate toate intrările şi ieşirile de carne din ultimii trei ani. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, nu s-a constatat nicio neregulă.
Medicii veterinari vrânceni au suspiciuni că mai multe kilograme de carne de cal, dar etichetată ca fiind de vită, au ajuns la o unitate din judeţ. Alerta a fost dată în