Saptamanile acestea este o agitatie mare in toate primariile si consiliile judetene din Romania. Dupa 3 luni de asteptare se fac in sfarsit bugetele locale.
As dori sa mentionez ca este prima data in ultimii 10 ani cand bugetul Romaniei este votat asa de tarziu. Dupa contestarea lui la Curtea Constitutionala, acesta a aparut in Monitorul Oficial de abia in data de 22 februarie. O intarziere ce a dus la blocarea efectiva a activitatii APL-urilor (administratiilor publice locale) in primele 3 luni ale anului 2013.
Pentru cei ce nu stiu, as dori sa explic putin influenta bugetului central asupra bugetelor locale. Astfel, bugetele locale au trei surse principale de venituri, prima, taxele locale, sunt administrate direct de catre primarie prin directiile de taxe si impozite si constituie in general, mai ales in zonele urbane, mai putin de jumatate din bugetul local. Celelalte doua surse sunt cotele defalcate din TVA si impozitul pe venit, astfel, toti angajatii unor firme inscrise intr-o anumita localitate, varsa indirect, prin Ministerul de Finante, o parte din impozit catre comunitate, la fel intamplandu-se si cu firmele ce activeaza in localitate prin TVA.
Din aceasta cauza, nici o primarie nu isi poate construi bugetul, pana cand nu ii vin cotele defalcate de la ministerul de finante. Pana atunci, primaria functioneaza pe bugetul din anul precedent, la un nivel de 1/12 cheltuieli lunare fata de anul trecut. Trebuie mentionat ca pana nu se voteaza bugetul, primariile nu se pot angaja in niciun nou proiect.
In urma acestei introduceri, puteti deduce ca pana astazi nicaieri in Romania nu exista buget. In mod normal, de la publicarea bugetului de stat in Monitorul Oficial, dureaza aproximativ 10 zile lucratoare pentru ca ministerul de finante sa trimita sumele din cotele defalcate catre primarii. Doar in momentul acela se poate construi efectiv b