A intrat în tradiţia comunei muzeu Ciocăneşti ca înaintea începerii Postului Paştelui aici să se organizeze o manifestare specifică sărbătorilor pascale. Şi în acest an, în perioada 16-17 martie, s-a desfăşurat a X-a ediţie a Festivalului Naţional al Ouălor Încondeiate, la care au participat peste 130 de încondeietori din toate zonele judeţului, dar şi din judeţele Neamţ, Botoşani, Braşov, Brăila, Olt şi Cluj.
Manifestările au început sâmbătă, 16 martie, la ora 11.00, la Casa de Cultură „Florin Gheucă”, cu slujba de sfinţire a festivalului şi a coşului pascal, oficiată de un sobor de preoţi, avându-l în frunte pe preotul protopop Aurel Goraş.
În cuvântul său, preotul protopop a caracterizat Festivalul de la Ciocăneşti ca pe o “manifestare de credinţă, de spiritualitate şi, nu în ultimul rând, de artă sacră, de artă creştină”. Preotul Aurel Goraş a prezentat importanţa oului încondeiat pentru familia creştină, după ce acesta este sfinţit în noaptea de Înviere, fiind, alături de pască, elementele principale ale coşului pascal.
Oul, purtătorul sfinţeniei
“Oul din coş rămânea, trona într-un loc de cinste, locul cel mai curat, cel mai ales din casă. Era purtătorul sfinţeniei. Gospodinele se străduiau ca oul adus la biserică pentru a fi sfinţit să fie cel mai frumos, şi era firesc să fie aşa, pentru că lui Dumnezeu nu îi poţi aduce decât ceea ce este mai frumos. Pornind de la acest obicei, această tradiţie a oului încondeiat s-a multiplicat şi poate nu este rău că oul încondeiat dă pâine, hrăneşte pe foarte mulţi dintre domniile voastre, în sensul că, practicând această artă, iată, aveţi un mijloc de existenţă şi faceţi cunoscută în întreaga lume această tradiţie”, a precizat preotul protopop Aurel Goraş.
După cuvântul de bun venit al primarului Radu Ciocan şi prezentarea noutăţilor pe care le oferă în acest an Festivalul Naţiona