Complexului Energetic Oltenia (CEO a scos ieri pe bursă opt pachete de energie, însă niciunul nu a fost vândut. Mai norocoşi au fost cei de la RAAN Turnu Severin, care au vândut toate cele patru pachete de energie pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB) cu 210 lei/MWh. Astăzi, CEO mai are pe bursă încă 15 pachete de energie, cu 200 lei/MWh.
CE Oltenia a scos la vânzare pe OPCOM, bursa energiei, mai multe pachete, cu 200 de lei MW/h. Ieri, toate cele opt licitaţi au fost anulate pentru că CE Oltenia nu a primit nici ofertă. Dar tot ieri RAAN Severin a reuşit să vândă patru pachete, cu 210 lei, către Tinmar Ind. Astăzi, complexul mai are încă 15 licitaţii.
Judecând după vânzările de la începutul lunii, 201 lei este cel mai bun preţ, fiind firme care au dat şi cu 160 de lei MW. CE Oltenia a vândut pe bursă ultima dată pe 7 ianuarie, cu 230 de lei MW.
Exportul, imposibil acum
În aceste condiţii, când preţul este foarte jos, iar competiţia este acerbă, singura variantă ar putea fi exportul. Dar nici aici nu este simplu. Chiar managerul Laurenţiu Ciurel a declarat într-o conferinţă de presă că a identificat un deficit de circa 1000 de MW în Turcia, pontul fiind dat de investitorii chinezi de la Rovinari. Dar, este nevoie de tranzitarea Bulgariei, lucru greu de realizat. În fapt, Ciurel şi ministrul delegat al Energiei, Constantin Niţă, stabiliseră o vizită în Bulgaria, însă a fost amânată deoarece picase Guvernul. „Ca să vindem în Turcia trebuie să tranzităm Bulgaria şi tranzitarea Bulgariei se poate face în urma unui acord comercial cu această ţară. Nu s-a reuşit. Teoretic e posibil, dar în partea de sud, prietenii din Bulgaria, ca să-şi protejeze propriul interes economic nu ne lasă să tranzităm. În partea de vest, SV există fosta Iugoslavia, unde nu există obligativitatea ca pe MW să se încarce costul cu certificatele CO2, nici