Scumpirea biletelor pentru transportul în comun este criticată de consilierii locali USL care consideră că s-a aprobat această majorare fără a avea o analiză economică.
Majorarea preţului la biletele şi abonamentele RATUC a fost votată „în bloc” de consilierii PDL şi UDMR, fără a avea în faţă o analiză economică minimă care să ateste necesitatea unei astfel de măsuri, sunt de părere consilierii locali USL. Ei mai spun că argumentele aduse de Liviu Neag, directorul RATUC, pot fi considerate nerelevante, de căre orice cetăţean cu minime cunoştinţe economice.
Consilierul local Ioana Borza afirmă că mărimea traseelor, extinderea anumitor linii şi compararea cu alte oraşe (altele decât Bucureşti) nu are nicio relevanţă dacă nu se cunoaşte gradul de ocupare al mijloacelor publice de transport în comun, numîrul total de călători care au achitat bilete sau abonamente în Cluj. „Cu cât gradul de ocupare este mai mare, cu atât costurile aferente unui bilet sunt mai mici. Putem constata cu ochiul liber că gradul de ocupare este unul ridicat, dacă privim la aglomeraţia din mijloacele de transport în comun”, explică Ioana Borza.
De asemenea, scăderea numărului de angajaţi ai regiei de la 1.900 de persoane la 1.400 de persoane nu are nicio relevanţă dacă ea nu se regaseşte în scăderea costurilor.
Potrivit consilierilor USL, situaţiile economico-financiare sunt denaturate datorită faptului că gratuităţile acordate de Primărie sunt înregistrate diferit. Astfel, cele aferente pensionarilor sunt înregistrate ca şi cheltuieli ale regiei, iar gratuităţile pentru studenţi şi elevi ca şi venituri.
Ioana Borza declară că printr-un dialog deschis şi mai în detaliu cu conducerea RATUC puteau fi găsite soluţii care sporeau confortul clujenilor şi eficientizau costurile regiei.
Citeşte şi :
Cum justifică directorul RATUC majorarea biletelor şi abona