Colegiul Tehnic „Nicolae Bălcescu”, din Balş, care a ieşit în evidenţă la prima sesiune de Bacalaureat de anul trecut, prin faptul că niciun elev nu a reuşit să obţină note de trecere la toate materiile, continuă să se confrunte cu dezinteresul elevilor faţă de examenul de anul acesta.
Conducerea şcolii face eforturi pentru a creşte şansele de promovabilitate la examenul de final de clasa a XII-a, însă elevii sunt depăşiţi de dificultatea subiectelor. Cei mai mulţi dintre ei şi-au exprimat dorinţa de a nu participa la Bacalaureat, mulţumindu-se cu diplomele tehnice primite în urma orelor de practică. Majoritatea elevilor de la Colegiul „Nicolae Bălcescu” provin din mediul rural sau de la Şcoala nr. 1 din Balş, unde studiază, în proporţie de 90 la sută, elevi de etnie romă.
„Cei mai mulţi dintre elevii noştri provin din familii sărace de la ţară, unde, în multe cazuri, au renunţat la a mai veni în unele zile la şcoală pentru a merge la muncă prin sat. Având în vedere că s-au înscris la clasa a IX-a elevi care au terminat gimnaziul cu note de trei sau patru, acest lucru se răsfrânge asupra activităţii din toată perioada liceului. Noi trebuie să-i învăţăm mai întâi tabla înmulţirii sau regula de trei simplă, lucruri care se fac la clasele I-IV sau la gimnaziu, au pierdut mult prea multe informaţii pentru a le putea recupera în aşa fel încât să promoveze Examenul de Bacalaureat la matematică”, declară Ştefan Mare, directorul Colegiului Tehnic „Nicolae Bălcescu”.
Şase elevi ar putea promova bacalaureatul
Spre deosebire de anul trecut, când niciun elev nu a promovat Examenul de Bacalaureat, conducerea colegiului din Balş îşi pune speranţele în şase elevi din şcoală care se pregătesc intens de examen şi intenţionează să-şi continue studiile superioare. Din cei 573 de elevi ai şcolii, 78 ar trebui să susţină Bacalaureatul în sesiunea