PROFESIONISTI… Astãzi, 19 martie, lucrãtorii Directiei Generale de Pasapoarte sãrbãtoresc Ziua Pasaportului Românesc, marcând astfel împlinirea a 101 ani de la promulgarea primei legi moderne în domeniu. “Liberate de ministerul de interne si de prefectii de judete”, pasapoartele acelor vremuri aveau formatul “unei cãrti mici portative”, de dimensiunile 9 cm pe 13 cm, fiind compuse din 20 de pagini numerotate. Fiecare paginã avea “un fond încadrat, compus cu motive nationale în culoarea liliacului deschis”, fiind pusã în valoare stema tãrii.
De-a lungul celor 101 ani de la aparitie, documentele de trecere a frontierei emise de autoritãtile statale, s-au numit salvconducte, scrisori adeveritoare, cãrti de pribegie, rãvase, sineturi, tescherele, foi de circulatie, foi de cãlãtorie, pasuri, pasusuri sau pasapoarte. În urma dobândirii calitãtii de stat-membru al Uniunii Europene, la 01.01.2007, necesitatea intrãrii în circulatie a pasaportului electronic a reprezentat o obligatie asumatã de România, materializatã la data de 31.12.2008, când au fost pus în circulatie primele pasapoarte simple electronice. Cu mult mai securizate, pasapoartele simple temporare si pasapoartele simple electronice au fost lansate la Serviciul Public Comunitar Pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple (S.P.C.E.E.P.S.) Vaslui, din data de 16 noiembrie 2009.
“Un alt pas important realizat, în vederea fluidizãrii programului cu publicul, a constat în deschiderea unui punct de lucru la Bârlad, unde lucrãtori ai S.P.C.E.E.P.S. Vaslui se deplaseazã în fiecare marti, cu o statie mobilã pentru preluarea cererilor pentru pasapoarte simple electronice, dar si pentru eliberarea de pasapoarte simple electronice. Punctul de lucru este situat în str. Stefan Procopiu nr. 7, la fosta Cantinã “Constructorul”, programul de lucru fiind cuprins între orele 9.30-14.30″, a declarat seful S.P.C