Octavian Repede, sibianul care a regizat documentarele Draco – chipurile de piatră (2012) și Sibiu 1989 (2009), revine cu un proiect interesant. Un nou film ce are ca temă perioada comunismului României dinainte de 1989. Filmul se numește Why cold? / De ce să fie frig? și se dorește a fi “o poveste tragi-comică despre frigul din România”. Filmările pentru documentar au început în urmă cu o lună de zile, iar documentarul va fi prezentat cel mai probabil în primăvara anului viitor.
Pe scut, filmul vorbește cu satiră și umor despre mușamalizarea minimului de temperatură înregistrat la Miercurea Ciuc, în ianuarie 1985, când termometrul a arătat , -40 grade Clesius.
Povestea începe când, pe 25 ianuarie 1942, staţia Meteo de la Bod-Colonie, județul Brașov, a înregistrat temperatura de -38,5 grade Celsius (-37.3 degree Fahrenheit), recordul minim absolut al României de până atunci.
Însă pe 14 ianuarie 1985, în orașul Miercurea Ciuc, cunoscut informal ca mica Siberie a României, recordul a fost depășit cu temperatura de -40,5 C(-40.9) F. Conform legilor în vigoare, întreaga activitate industrială a orașului trebuia oprită pentru protejarea muncitorilor. Autoritățile comuniste ale vremii au considerat însă, că acest lucru contravine ”planului economic” și au decis ca temperatura să fie ușor „încălzită”. Ca urmare au raportat o altă valoare.
“Un incident amuzant astăzi, însă un reper tragic despre un sistem dictatorial care încerca să comande chiar și clima. De ce frig? O anchetă pe urmele recordului minim de temperatură al României”, explică Octavian Repede.
Filmul va cuprinde interviuri cu oameni care au luat direct parte la evenimente, persoane din Miercurea Ciuc care au simțit frigul de atunci și care au povești interesante legate de acea perioadă.
“Știu că povestea este veridică. Est