Impunând o taxă pe depozitele bancare în schimbul unui plan de ajutorare în valoare de 10 miliarde de euro, conducătorii zonei euro sunt autorii, în cel mai bun caz, al unui “foarte periculos precedent”, sau, în cel mai rău caz, al “unui şantaj”, consideră presa europeană, via Presseurop.eu.
Acordul semnat pe 16 martie între Cipru, Eurogrup şi FMI prevede o taxă de 6,6% pe depozitele inferioare sumei de 100 000 de euro, şi de 9,9% pe cele care depăşesc această limită. Criticată ca fiind “arbitrară”, “o expropriere” sau chiar “hazardată”, măsura ameninţă solidaritatea dintre ţările din zona euro, şi chiar libera circulaţie a capitalurilor în sânul Uniunii, subliniază comentatorii.
Cu titlul “Europa încropeşte o altă salvare”, Financial Timescritică această neaşteptată taxă pe depozitele bancare, adăugând că “zona euro de abia intrase pe făgaşul cel bun, în lupta cu o criză a datoriilor aflată în perpetuă mutaţie, că şi revine la vechile metehne”.
Oricât de legală ar fi, această încălcare clară a principiului de asigurare a depozitelor – micii deponenţi europeni, ale căror economii nu depăşesc suma de 100 000 de euro, au garanţia sumelor depuse, oricât de muribundă ar fi banca lor – trădează într-un mod inacceptabil încrederea celor care au cel mai mult de pierdut şi care au cea mai mică responsabilitate în problemele actuale. [...] Confruntându-se cu un stat membru care se îneacă, în loc de a-i arunca Ciprului un colac de salvare, liderii europeni preferă să-i pună o piatră de gât. [...] Din structura bilanţului băncilor cipriote reieşea că anumite depozite trebuiau să fie vizate. Însă afirmaţia preşedintelui Nicos Anastasiades, cum că nu există nicio altă alternativă la planul actual este de fapt o insultă la adresa micului deponent cipriot, sau a patronului unei mici societăţi. [...] Riscurile pentru Europa sunt la fel de mari. […] Cel mai mare risc f