Ruxandra CASU & Irina MATASA Perioada postului constituie un moment bun pentru producatori si comercianti de a creste preturile la produsele specifice, dar si la legume si fructe. Cei care doresc sa renunțe la carne ar trebui sa ia in calcul anumite aspecte de ordin financiar inainte de a incepe postul, intrucat preturile la produsele vegetale sunt ridicate, ba chiar mai scumpe decat ale celor pe baza de carne. „Avem mai multe produse de post, chiar si carnati vegetali. Deși au acelasi pret ca și cei din carne, oamenii sunt interesati de aceste produse vegetale, intrucat nu au foarte multe alternative. Un alt avantaj ar mai fi ca multe dintre produsele vegetale sunt semi-preparate”, apreciaza o vanzatoare din Piata Nicolina. Pretul unui kilogram de carnati vegetali este de 15 lei, pe cand al celor din carne – de doar 16 lei. Piftelele vegetale costa 9,5 lei, un pate – 4 lei, la fel ca pate-ul din ficat de porc, iar o cutie de tofu, supranumit si „branza din soia”, ajunge la aproximativ 7 lei. Referitor la legume, comerciantii marturisesc ca preturile sunt mai mari decat cele din anii precedenti si, implicit, și vanzarile sunt mai scazute. „Lumea nu prea mai cumpara ca in trecut. Acum rosiile nu se mai vand cu kilogramul, ci doar cate doua-trei bucati. Vanzarile sunt mai slabe, dar traim cu speranta ca lucrurile se vor imbunatati in perioada Pastelui”, marturiseste un comerciant din Piata Hala-Centrala. Un kilogram de cartofi sau de ceapa costa aproximativ 1-1,5 lei, unul de castraveti sau rosii – 6 lei, iar o salata – intre 2,5-3 lei bucata. Legatura de ridichi de luna ajunge la 2 lei, la fel ca și patrunjelul si mararul. Nici la capitolul fructe preturile nu sunt atat de mici: kilogramul de mere costa 3 lei, portocalele – 5 lei, bananele si lamaile – 6 lei. Fiind vorba de o perioada in care majoritatea legumelor si fructelor provin din sere sau din import, in cele m