China e un colos cu picioare de lut şi aceeaşi criză care a pus la pământ Statele Unite şi sectorul financiar global în 2008 ameninţă şi economia chineză. Avertismentul vine de la economiştii băncii nipone Nomura într-un raport publicat la scurt timp după schimbarea gărzii politice la Beijing.
China prezintă deja o serie de simptome alarmante : datoriile cresc într-un ritm prea rapid, preţurile din sector imobiliar, la fel, iar sursele alternative şi solide de creştere sunt prea puţine... "China se confruntă cu riscuri în creştere de criză financiară sistemică, iar guvernul trebuie să ia măsuri rapid pentru a limita aceste riscuri. Considerăm că amploarea riscurilor financiare din China nu sunt evaluate corect de investitori", au scris analiştii Nomura în raport.
Potrivit acestora, menţinerea unei politici monetare relaxate în China în acest an va creşte posibilitatea unei crize financiare în 2014, întrucât poate alimenta inflaţia şi îndatorarea la nivelul economiei. Problema este că noile autorităţi de la Beijing sunt într-un fel între ciocan şi nicovală : pe de-o parte nu-şi permit să coboare ştacheta, pe de altă parte nu pot nici să ignore pericolele tot mai mari.
Dovadă că s-au luat deja o serie de măsuri, în special pentru temperarea creşterii preţurilor pe piaţa imboliară, care ar fi crescut cu 113 la sută între 2004 şi 2012 în marile oraşe din China. Analiştii Nomura nu sunt însă primii care trag astfel de semnale de alarmă : şi cei de la Goldman Sachs au atenţionat că, la o primă vedere, încetinirea actuală a Chinei a fost declanşată de corecţia severă într-o piaţă imobliară supraevaluată şi alimentată de un val de credite ipotecare.
Atunci când astfel de baloane imobiliare se sparg, creditorii diminuează drastic oferta cum s-a întâmplat în Statele Unite, odată cu bucla imobiliară şi creditele sub standard care au condus în cele