După 12 ani în care unicul „Muzeu al Omului“ din România a funcţionat în câteva cămăruţe înghesuite, acesta a fost redeschis pe 18 martie într-o formulă muzeotehnică modernă. În premieră naţională, în muzeu există un prezentator virtual 3D al funcţiilor corpului uman
Fondat în 1956, refăcut după cutremurul din 1977, „Muzeul Omului“ din Ploieşti este unicul cu această tematică din ţară. Din nefericire, în ultimii 12 ani, a fost nevoit să pună treptat lacătul pe toate sălile de expoziţie, din cauza lucrărilor de consolidare şi restaurare de la Palatul Culturii, imobil cu bulină roşie în care funcţionează instituţia.
În ultimul an, în paralel cu finalizarea unei părţi din lucrările de consolidare a sediului, oficialii de la Consiliul Judeţean Prahova au alocat şi o parte din fondurile necesare pentru redeschiderea muzeului, astfel că pe 18 martie au fost inaugurate trei săli, dintre cele şapte care vor fi alocate Muzeului Omului.
Deschis chiar şi parţial, muzeul de acum nu mai păstrează nimic din formula din urmă cu peste un deceniu. Muzeul Omului a intrat în era muzeotehnică modernă, funcţională şi interactivă, care pune foarte bine în evidenţă exponatele valoaroase.
Maniera de prezentare a acestora este complet inovatoare, foarte instructivă şi deosebit de atractivă. Totodată, a fost respectată calitatea de monument istoric a Palatului Culturii, prin adoptarea unor soluţii muzeotehnice judicioase – amenjarea a presupus ca firma care a pus în practică proiectul să nu bată nici măcar un singur cui în pereţi sau în podea.
Muzeul este structurat pe două săli – antropogeneză (sala care prezintă originea vieţii şi evoluţia vieţuitoarelor pe Pământ) şi anatomie şi fiziologie umană, iar exponatele sunt puse în valoare prin panouri de sinteză informativă, mobilier specific, vitrine, sistem de iluminare, un complex arsenal IT, proiecţii pe ecrane L