Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi Comisia parlamentară permanentă de statut au adoptat marţi raport cu modificări la legea privind Statutul deputaţilor şi senatorilor conform deciziei de neconstituţionalitate a Curţii Constituţionale a României din 27 februarie.
Raportul, care urmează să fie înaintat spre dezbatere şi adoptare miercuri în plenul reunit al Parlamentului, a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
Parlamentarii din cele trei comisii au adoptat modificarea termenului în care care deputatul sau senatorul poate contesta la instanţa de contencios-administrativ raportul de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate de la 45 de zile la 15 zile, prevedere menţionată de decizia CCR.
Totodată, comisiile reunite au aprobat cu unanimitate de voturi şi articolului referitor la ''conflictul de interese'', conform cu decizia CCR. Modificarea aprobată în şedinţa comisiilor stabileşte ca termenul de suspendare a unui deputat sau senator constatat a se afla în conflict de interese să fie de 30 de zile şi nu de şase luni cât prevedea legea atacată la CCR.
Nu în ultimul rând, parlamentarii din cele trei comisii au aprobat înlocuirea sintagmei de „ministru“ din cuprinsul actului normativ cu cea de „membru al Guvernului“, în concordanţă cu motivarea deciziei CCR de neconstituţionalitate a legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor.
Raportul adoptat de cele trei comisii cuprinde şi un amendament formulat de UDMR prin care s-a cerut să se menţioneze în legea privind statutul parlamentarilor că orice alte prevederi contrare prevederilor cuprinse în actul normativ sunt abrogate.