Disputa dintre Primăria Municipiului Zalău şi E Star pe tema sistemului de încălzire a oraşului, dispută ce durează încă de anul trecut, pare să se soluţioneze în favoarea municipalităţii după ce ieri partea ungară a fost de acord cu preţul oferit de Primărie pentru răscumpărarea reţelei primare de termoficare a oraşului. Tranzacţia a fost aprobată şi de consilierii locali, reuniţi ieri în şedinţă.
Consilierii locali municipali au aprobat, cu numai două abţineri şi un vot împotrivă (toate trei de la PDL), achiziţionarea de către Primăria Zalău a reţelei primare de termoficare a oraşului de la firma ungară E Star Budapesta. Demersul vine după ce, la capătul unor negocieri încordate, firma din Ungaria a acceptat, în cursul dimineţii de ieri, preţul oferit de Primăria Municipiului Zalău: 1.450.000 de lei, ce include şi taxa pe valoare adăugată.
Hotărârea aprobată ieri stabileşte doar preţul pe care Primăria îl va plăti pentru cei zece kilometri de conductă ajunşi, în condiţii tulburi, în proprietatea firmei din Ungaria, aflată în insolvenţă, condiţiile concrete ale tranzacţiei şi data semnării contractului de vânzare – cumpărare urmând să fie stabilite abia săptămâna viitoare.
Cert este, deocamdată, că municipalitatea a făcut o afacere bună. Cel puţin asta a susţinut ieri primarul Radu Căpîlnaşiu, în replică la declaraţiile consilierului PDL Adrian Margin. Potrivit edilului, dacă municipalitatea răscumpăra în 2010 reţeaua primară în cauză de la Uzina Electrică, preţul pe care ar fi trebuit să îl plătească atunci Primăria era de 2.100.000 de lei, adică mai mare cu 650.000 de lei. În plus, după cum se precizează şi în proiectul de hotărâre, odată cu reţeaua, Primăria preia în domeniul public, cu titlu gratuit, şi investiţiile realizate de firma româno – ungară care a concesionat în 2010 serviciul de distribuţie şi furnizare a agentului termic. Radu