Constat ca in ultima vreme, pornind de la un caz concret de coruptie la o instanta bucuresteana (apropo, sa nu uitam ca – pana la solutionarea definitiva a cauzei – opereaza prezumtia de nevinovatie, indiferent cat de clara pare situatia la un moment dat), s-a ajuns ca in spatiul public sa se vehiculeze unele generalizari nefericite, ba chiar de-a dreptul iresponsabile. Ma refer la acel gen de generalizari de tipul “procurorii sunt buni, judecatorii sunt rai”. Sau procurorii corecti ii prind pe judecatorii corupti. Sau – alta enormitate – Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii este prezentata intr-o opozitie cu Directia Nationala Anticoruptie.
Se impune aici o paranteza. Cei care isi dau cu parerea despre cauza sunt aceiasi comentatori, editorialisti, analisti etc. care se pricep la toate, de la fotbal pana la economie, cu escala la sanatate si educatie. In mod inevitabil, datul cu parerea in toate domeniile are si dezavantaje, unul dintre ele fiind acela ca nu poti stapani foarte bine niciuna dintre materiile abordate. Dar celor mentionati mai sus nu pare ca le pasa vreodata. Ei le stiu pe toate si au intotdeauna dreptate.
Mai intai trebuie spus ca fenomenul coruptiei nu ii ocoleste, din pacate, nici pe procurori, nici pe judecatori. De altfel, daca veti cauta pe Google “spaga judecator” veti gasi aproximativ 238.000 de rezultate. Daca veti cauta “spaga procuror” veti gasi aproximativ 292.000 de rezultate.
Dar haideti sa folosim totusi date exacte: din raportul de activitate al DNA pe anul 2012 se constata ca anul trecut au fost trimisi in judecata pentru infractiuni de coruptie cinci judecatori si cinci procurori. In cursul aceluiasi an au fost condamnati definitiv trei judecatori si doi procurori. Daca ne referim la perioada 2005-2012, sunt 23 de judecatori si 30 de procurori trimisi in judecata; pentru aceeasi perioad