Judecătorii Curţii Supreme au dispus marţi trimiterea dosarului în care fostul ministru al Culturii Mircea Diaconu este judecat pentru conflict de interese la Curtea de Apel Bucureşti, întrucât acesta nu mai este parlamentar.
Instanţa supremă a admis o excepţie de necompetenţă după calitatea persoanei şi a dispuns declinarea cauzei, în condiţiile în care Mircea Diaconu nu mai este senator din decembrie 2012, arată Mediafax
În noiembrie 2012, Mircea Diaconu, atunci senator PNL, a fost trimis în judecată pentru cinci fapte de conflict de interese. Dosarul a ajuns atunci la Curtea Supremă, instanţa competentă să judece parlamentari.
Pe 4 decembrie 2012, Mircea Diaconu şi-a înaintat demisia din Senat.
La termenul de luni al procesului a fost ridicată excepţia necompetenţei judecării cauzei de către instanţa supremă, având în vedere că Diaconu nu mai este parlamentar.
Astfel, dosarul urmează să fie trimis de la instanţa supremă la Curtea de Apel Bucureşti pentru continuarea judecării.
Potrivit procurorilor Parchetului instanţei supreme, Mircea Diaconu, în calitate de director al Teatrului "C.I. Nottara", ar fi participat la negocierea condiţiilor contractuale şi apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) având ca obiect realizarea unui spectacol de către soţia sa, actriţa şi regizoarea Diana Lupescu, contract în baza căruia s-ar fi realizat în mod direct un folos material pentru aceasta.
Tot în calitate de director al teatrului, Diaconu ar fi participat la negocierea condiţiilor contractuale pentru punerea în scenă a altor trei spectacole, după care a semnat contractele de drepturi conexe (autor) cu soţia sa, care urma să îndeplinească diverse funcţii (cum ar fi: regizor, scenograf, colaborator şi colaborator-actor), contra