Episodul biblic în care Iisus a izgonit zarafii din Templu pare că a fost cu desăvârşire uitat de înălţimile Bisericii tomitane. Un preot iubit de credincioşi, unul dintre puţinii preoţi cu har din Constanţa, cum îl consideră aceştia, a fost caterisit. Din motive pecuniare. Constănţenii apropiaţi ai preotului, ai bisericii de lemn ce poartă hramul Sfîntul Mina sau doar sentimentului de dreptate, s-au adunat duminică la un protest prin rugăciune.
Cam de pe la ora 10 credincioşii au început să se strângă la Biserica Sfântul Mina din Constanţa. (Nu folosim termenul “enoriaşi” pentru că ar fi impropriu întrucât Biserica Sf. Mina de pe malul lacului Tăbăcărie nu are şi nu a avut nicioadată parohie). Cu câte o floare în mână sub un soare strălucitor dar rece, oamenii s-au aşezat tăcuţi pe pajiştea dintre biserica de lemn şi aşezământul social Arca, clădire ridicată în acelaşi cald stil maramureşean. În semn de protest nu au vrut să intre în biserică şi au venit cu flori.
Floarea era semnul de recunoaştere al celor pe care i-a mânat pe pajiştea bisericii dorul de duhovnicul lor, Nicolae Picu, care a fost caterisit din motive de neînţeles pentru credincioşi.
Biserica Asociaţiei
În toamna anului trecut, părintelui i s-a luat statutul de paroh al bisericii. A urmat o anchetă în biserică în urma căreia Arhiepiscopia Constanţa a hotărât, aşa cum reiese din comunicatul trimis presei, “suspendarea din preoţie a pr. Picu Nicolae şi deferirea lui spre judecata consistoriului eparhial”. Motivul este unul patrimonial, după cum reiese din acelaşi comunicat. “În calitatea sa de paroh al bisericii Sf. Mare Mucenic Mina, pr. Picu Nicolae nu s-a îngrijit de bunurile sacre ale parohiei (clădirea bisericii şi oficiul parohial) mai mult, a contribuit la înstrăinarea acestora. În fapt, dreptul de proprietate asupra acestor bunuri a fost intabulat în favoarea