Noul Cod de procedură civilă va avea efect pozitiv asupra mediului de afaceri, însă trebuie asimilat repede şi eficient de cei care trebuie să îl aplice, crede Florentin Ţuca, managing partner Ţuca Zbârcea&Asociaţii, menţionând că nu poate cuantifica însă în ce măsură acesta va reduce corupţia.
"Cred că noul cod va avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, dar sub rezerva că va fi asimilat repede şi eficeint de către cei care trebuie să-l aplice. Este o caznă destul de serioasă să asimilezi asemenea norme, pentru că nu vorbim despre 3-4 articole, ci de o modificare de anvergură, care trebuie asociată şi cu modificarea Codului Civil şi puse laolaltă, ceea ce poate crea dificultăţi de interpretare şi aplicare.
Dar presupunând că se va trece cu disciplină şi sârguinţă peste dificultăţile inerente de asimilare a acestor coduri, eu cred că sunt premise pentru o aplicare mai facilă şi mai favorabilă celor care se duc la instanţă”, a declarat Ţuca la conferinţa «Cum se aplică Noul Cod de Procedură Civilă de la 15 februarie? Provocările noilor reglementări şi impactul asupra mediului de afaceri»", organizată de agenţia MEDIAFAX şi societatea de avocaţi Ţuca Zbârcea&Asociaţii.
Ţuca spune că era nevoie de reforma în acest domeniu, apreciind că "s-au făcut lucruri faine" în acest sens.
”Sunt dispoziţii care sunt în bun acord cu modernitatea, cu un mediu de afaceri dinamic, sănătos. Vechiul cod, în ciuda rigorii lui, are o vârstă venerabilă, de 100 şi ceva de ani. Nu prea poţi, oricât ai trage de el ca de o plastelină, să-l aplici dreptului Internetului, nu prea merge. Era nevoie de o modificare de asemenea anvergură şi cred că ea este bună, potrivită şi susceptibilă să aducă o schimbare în bine asupra mediului de afaceri", a adăugat Ţuca.
Pe de altă parte, el spune că nu poate cuantifica aspecte legate de cât de bine vor fi aplicate p