Autorii unui furt istoric comis în urmă cu 23 de ani într-un muzeu din Boston, de unde au sustras 13 opere de artă, au fost identificaţi de autorităţile americane, care au precizat, luni, că hoţii nu vor fi daţi în judecată, întrucât identificarea este tardivă, iar pânzele nu au fost regăsite.
Potrivit AFP, operele de artă sustrase de la Muzeul Isabella Stewart Gardner pe 18 martie 1990 - dintre care trei tablouri de Rembrandt, unul de Johannes Vermeer, trei de Edgar Degas şi unul de Edouard Manet - erau evaluate la 500 de milioane de dolari.
După mulţi ani de mister, FBI a anunţat luni că i-a "identificat pe autorii furtului, care fac parte dintr-o organizaţie criminală ce acţionează în statele Mid-Atlantic (New York, New Jersey şi Pennsylvania) şi în Noua-Anglie".
"În anii care au urmat furtului, operele au fost transportate în Connecticut şi în regiunea Philadelphia", unde "unele dintre ele au fost propuse spre vânzare" în urmă cu circa 10 ani, a precizat Richard DesLauriers, agent FBI, într-o conferinţă de presă.
Insistând asupra "progreselor semnificative" ale anchetei, el a recunoscut însă faptul că FBI a pierdut de atunci urma acelor tablouri.
Autorii furtului pot să doarmă liniştiţi. "Furtul s-a produs în urmă cu 23 de ani, iar infracţiunea s-a prescris", a recunoscut procurorul federal Carmen Ortiz în aceeaşi conferinţă de presă, evocând totodată posibilitatea unei "imunităţi" pentru aceia care vor ajuta autorităţile să regăsească tablourile.
În cadrul unei noi campanii de sensibilizare, sprijinită prin postarea pe reţelele de socializare a fotografiilor operelor de artă furate, Richard DesLauriers a reamintit faptul că muzeul din Boston oferă o recompensă de 5 milioane de dolari oricărei persoane care va contribui la regăsirea pânzelor "într-o stare bună".
"Nu trebuie să ne aduceţi personal pânzele pentru a sp