Profesorul australian Steve Keen spune că avansul cotaţiilor de la New York nu reprezintă decât o bulă speculativă finanţată de credit
Deşi sunt scumpe, acţiunile americane sunt sub valoarea din 2000 şi cea din 2007 şi acestea vor continua să piardă din valoare într-un declin mai lung decât cel al Bursei de la Tokyo
"Peste 500 de ani oamenii se vor uita înapoi şi vor spune că acesta este cel mai mare balon speculativ finanţat pe datorie din istorie"
Bursa americană este într-o bulă speculativă, a declarat săptămâna trecută pentru Yahoo Finance Steve Keen, profesor de economie la University of Western Sidney. Avansul cotaţiilor este susţinut de asumarea de noi datorii din partea investitorilor care tranzacţionează în marjă, iar acţiunile companiilor americane sunt deja scumpe. Profesorul australian a folosit o metodologie inventată de economistul american Robert Shiller şi care măsoară inidcatorul P/E prin raportarea preţului actual la media câştigurilor societăţilor listate în precedenţii zece ani; aceasta este în măsură să elimine variaţiile efemere influenţate de ciclul economic evidenţiind profiturile sustenabile. Conform acestor metodologii, indicatorul P/E este în zona 22, foarte ridicat, ceea ce se traduce prin faptul că investiţia ar fi recuperabilă în 22 de ani.
Creşterea indicilor americani către zona maximelor istorice a fost susţinută de credit, spune Keen, care observă un nivel ridicat al acţiunilor achiziţionate în marjă. Astfel, sunt investitori care pun jos numai 30% din suma necesară şi cumpără de la brokeri 70% din restul necesar realizării plasamentului. Cu alte cuvinte, pentru a achiziţiona acţiuni de un milion de dolari, investitorul vine cu numai 300.000 de dolari ai săi, în timp ce restul de 700.000 de dolari îl reprezintă banii împrumutaţi de la broker.
Prezentând grafice în care arată nivelul ridicat de core