Aproximativ 11.200 de medici români lucrau la data de 1 ianuarie 2012 în ţările dezvoltate ale OECD, iar în timp ce în UE media este de 3,6 medici la o mie de locuitori, în România media este de 1,9 de medici la o mie de locuitori. Autorii studiului „Fii calificat pe piata muncii! Cresterea nivelului de calificare a angajaţilor din sanatate si asistenţă socială din Regiunea Sud-Est” au intervievat angajati si angajatori din sistemul medical privat si de stat pentru a afla ce i-ar putea determina să plece din ţară.
Pe primul loc în topul motivelor care stau la baza deciziei de a părăsi ţara se află salariile mici, după care urmează riscul de greşeli profesionale la locul de muncă (malpraxis) şi absenţa unui sistem de evaluare a competenţelor, urmată de promovare.
"In anul 2012, s-a coborât sub nivelul critic de 40.000 medici cu liberă practică în România. Avem la acest început de an doar 39.813 medici, comparativ cu 41.799 medici în 2012 şi 55.000 de medici în 1990", atrăgea atenţia la începutul anului Colegiul Medicilor din România.
Pentru că numărul personalului medical a scăzut foarte mult în ultimii ani, cei rămaşi sunt supraîncărcaţi, lucru care duce şi la frustrări profesionale, pentru că salariile au rămas la acelaşi nivel, dar şi la acumularea unei supraîncărcări şi oboselo care duce de cele mai multe ori la malpraxis, arată cercetarea.
Pe lângă factorii care determină emigrarea personalului medical, cercetarea a identificat şi cele mai importante elemente ale vieţii profesionale, potrivit lucrătorilor din sistemul sanitar românesc.
1. Conditiile umane de lucru (66%)
2. Reuşitele profesionale personale (cca. 64%)
3. Aprecierea din partea pacienţilor (63%)
4. Posibilităţile de realizare profesională (56,2%)
5. Condiţiile tehnice de lucru (52,8%)
6. Salariul, primele