Tensiunile politice dintre Europa şi Rusia au escaladat ieri, după ce ambasadorul rus la Uniunea Europea-nă, Vladimir Chijov, a sugerat că sistemul bancar din Cipru ar putea intra în colaps. În opinia lui Chijov, taxa pe care vrea s-o impună Ciprul pe depozitele bancare - ca parte a acordului de sprijin extern - "este similară cu exproprierea forţată" şi va genera proteste în ţară, respectiv retragerea masivă a banilor din conturile locale.
Chijov a subliniat: "Decizia este periculoasă şi poate avea repercusiuni sociale în Cipru, dar poate, totodată, genera un efect de domino în zona euro. Mai există o ameninţare: când băncile se vor deschide, oamenii se vor grăbi să-şi retragă banii din conturi, iar întregul sistem bancar ar putea intra în colaps".
Afirmaţiile lui Chijov au venit după ce, luni, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a calificat planul guvernului cipriot de a impune taxe pe toate depozitele bancare din ţară drept "injust, neprofesionist şi periculos", iar premierul rus Dmitri Medvedev a declarat că măsura pare "o confiscare a fondurilor străinilor".
În plus, ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, a afirmat că Rusia şi-ar putea reevalua rolul în acordul de salvare a Ciprului deoarece nu a fost consultată în privinţa taxei asupra depozitelor bancare.
Încă de luni, sute de ciprioţi au ieşit în stradă, protestând faţă de decizia de taxare a depozitelor bancare locale, în cadrul unui acord de salvare cu zona euro. Aceştia purtau pancarte pe care scria "Luaţi-vă mâinile de pe Cipru!".
La finele săptămânii trecute, miniştrii de finanţe din zona euro au decis să susţină Ciprul cu un pachet de salvare de 10 miliarde euro, iar programul de asistenţă financiară include o taxă excepţională pe depozitele constituite la băncile cipriote, care să genereze 5,8 miliarde euro.
Conform planului iniţial, depozitele bancare mai mic