Directorul medical al Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Sibiu, Alina Tărnăuceanu, a declarat, luni, că populaţia va avea de suferit în urma regionalizării serviciilor de ambulanţă, mai ales în contextul lipsei de personal, iar efectul imediat va fi: "care sună primul scapă".
Managerul SAJ Sibiu, Ovidiu Luca, şi directorul medical, Alina Tărnăuceanu, au organizat, luni, o conferinţă de presă în care şi-au prezentat punctul de vedere cu privire la proiectul regionalizării serviciilor de ambulanţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Poate să sune macabru, dar e vorba de o selecţie mai mult sau mai puţin naturală: care sună primul scapă, chiar dacă nu e foarte gravă solicitarea lui. Spun asta din cauză că există lipsă de personal. Sigur, nu suntem întotdeauna atât de repede la caz precum ne-am dori. Cu atât mai rău va fi de acum înainte. Şi cred că nu ar fi necesar să moară câţiva oameni ca să demonstrăm că medicina de urgenţă nu se poate regionaliza chiar aşa în zece zile", a declarat Alina Tărnăuceanu.
La rândul său, managerul SJA Sibiu a spus că deciziile vor fi mai greu de luat.
"Vă daţi seama că toată comanda va fi la centrul regional, toate celelalte 5-6 judeţe care vor fi arondate vor fi subunităţi fără personalitate juridică, fără drept de decizie, doar cu activitate operativă. Serviciul de Ambulanţă este un serviciu de urgenţă, ca atare vor fi momente în care va fi necesar să se ia decizii de urgenţă. Decizia fiind doar la centru, eu mă îndoiesc că se va putea face acest lucru într-un timp optim", a declarat Ovidiu Luca.
Potrivit acestuia, coordonarea activităţii din toate judeţele regiunii dintr-un singur loc va fi "imposibilă".
"Dacă facem restructurare, considerăm că ar fi necesară elaborarea unei metodologii de lucru care să se discute, să se pună la punct şi, în momentul în care aceasta este finalizată şi se