Românii nu se mai bucură de sfârşitul de săptămână, nu se mai odihnesc suficient şi nu se recuperează. Aşa susţine profesorul Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“.
Psihologul spune că mulţi dintre români ar avea nevoie de ajutorul unui specialist şi explică şi de ce: sunt stresaţi de cele două, trei joburi pe care mulţi le au, sunt cocoşaţi de datorii şi au ajuns sclavii creditelor pe care le-au făcut la bănci.
Totuşi, spune Aniţei, nu putem beneficia de consiliere gratuită din pricina unei legi prost făcute, care nu decontează serviciile la psiholog, ci doar pe cele pe care le primim la psihiatru. De asemenea, Aniţei a vorbit despre o supradimensionare a numărului de copii diagnosticaţi cu ADHD şi autism, despre care spune că sunt două afecţiuni „la modă“ în România secolului XXI.
Domnule profesor, au românii nevoie mai mult de psiholog decât acum zece ani?
În mod cert. Viaţa este mai dificilă, e mai grea, cu probleme mult mai serioase, cu probleme de ordin social. Încărcătura socială este foarte mare. Sunt oameni care nu rezistă pentru că trebuie să-şi ia două, trei joburi, să muncească de dimineaţa până seara. Sau care au singur job, dar lucrează şi 12-14 ore pe zi.
Sindromul cel mai frecvent este cel de epuizare neuropsihică ce poate să conducă inclusiv la moartea la serviciu. Sunt patroni şi firme care stimulează acest workoholism. Românul de azi nu se mai bucură la sfârşitul de săptămână, nu se odihneşte şi nu se recuperează.
Ce pot să vă spun? Că poate să vină Sfântul Părinte Papa de la Roma să spună: „Oameni buni, staţi şi voi un weekend acasă. Nici nu vă cer să mergeţi la biserică, dar măcar odihniţi-vă, pentru că este demenţial ritmul în care trăieşte societatea modernă“. E o goană teribilă!
De